Dokument Seaspiracy obletel svet a ľudí šokoval. To, že rybolov rastie čoraz viac už vieme dávno. Naša spotreba rovnako rastie vo všetkých oblastiach a to napríklad i v spotrebe rýb. Sushi obľubuje mnoho z nás, no práve po Seaspiracy sa ho aj tí najväčší milovníci rozhodli vyškrtnúť zo svojho jedálnička. Máme teda prestať loviť všetky ryby? Alebo ako máme riešiť tento problém?
Populácia rýb ubúda
Nadmerný rybolov predstavuje lov rýb v takom množstve, že sa ich populácia nedokáže množiť tak rýchlo, aby ich mohla nahradiť. Preto ide o naozaj veľmi neudržateľný trend, vďaka ktorému je dnes až tretina sladkovodných rýb na pokraji vyhynutia. V Červenom zozname IUCN je uvedených ako vyhynutých až 80 druhov sladkovodných rýb, z toho 16 druhov pribudlo v roku 2020. Sladkovodná biodiverzita klesá dokonca dvojnásobne rýchlejšie ako biodiverzita oceánov.
Nadmerný rybolov dokonca znížil počet veľkých morských rýb iba na 10 % ich pôvodnej populácie pred industrializáciou. Článok z roku 2006 v časopise Science dokonca predpovedá, že ak sa intenzita lovu rýb nezmenší, celý svetový rybolov sa do roku 2048 zrúti. Neznamená to však, že v oceáne nebudú žiadne ryby. Väčšina lovených populácií rýb však bude vyčerpaná natoľko, že budú produkovať menej ako 10 percent z ich najvyšších historických úlovkov.
Napriek tomu, aký veľký význam majú (nielen) sladkovodné živočíchy pre náš celý ekosystém, ich úbytok nie je dostatočne zohľadňovaný pri výstavbe vodných elektrární či v pláne na využitie vodných zdrojov. Aj tieto sú totiž zodpovedné za úbytok populácie rýb. Ďalšími z faktorov ohrozenia sú napríklad i znečistenie vôd z domácností, priemyslu či poľnohospodárstva. Populáciu rýb však ohrozuje napríklad i nadmerný odber vody, klimatické zmeny či pytliactvo.
Udržateľný rybolov
Tak, ako existuje udržateľné poľnohospodárstvo, existuje i udržateľný rybolov. Možno by mnohí ľudia namietali, že oveľa lepšie bude prestať jesť ryby úplne. Avšak ani to nie je úplne najlepšie riešenie. Dnes je viac ako 3 miliardy ľudí závislých od získavania až 20 % výživy z morských plodov. V sektore rybolovu je zároveň zamestnaných viac ako 60 miliónov ľudí, ktorí by tak prišli o živobytie.
I keď by ste to možno nepovedali, podľa prieskumu prieskum Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (OSN) sa dnes až dve tretiny zásob rýb lovia udržateľne. Vyše 34 % stále pochádza z nadmerného rybolovu. To je postačujúce percento na to, aby problém s ubúdaním populácie tresky, jesetera či lososa stále pretrvával.
Ako teda môžeme pomôcť na ceste k zdravším vodám a prirodzenému počtu rýb? Nakupujte ryby s certifikátom MSC (Rada pre správu morí). Napríklad roku 2016 uzavrela spoločnosť Bolton Food (výrobca tuniaka Rio Mare) spoluprácu so Svetovým fondom na ochranu prírody (WWF) a zaviazala sa tak, že do roku 2024 budú spracovávať tuniaky len s týmto certifikátom alebo od spoločností alebo zapojených do stabilných projektov na zlepšenie rybolovu (FIP).
Keďže trh je presýtený rôznymi tovarmi, môžeme si z nich ľahko (i ťažšie) vyberať. Ak však máme možnosť voľby, siahnime po tej lepšej, udržateľnej.
Zdroj: nasebio-eko.sk; vedanadosah.cvtisr.sk; slovakia.panda.org; greelane.com